Voeding. Iedereen heeft het nodig en iedereen heeft er een mening over. Je wordt tegenwoordig overspoeld met (meestal) goed bedoelde adviezen en tips over bepaalde producten, de wijze van aanbieding, filosofieën en diëten of het statement gezonde en ongezonde voeding.  

Voor ouders met jonge kinderen niet altijd makkelijk om hieruit één of misschien meerdere methoden te kiezen, die passen bij hun eigen ideeën of hun eigen overtuigingen.  

Want waar kies je als jonge ouder nu voor? Vegan, biologisch, gepureerd, potjes of juist niet. En is het allemaal wel zo zwart wit? Sluit het een het ander uit? En kunnen we überhaupt wel spreken over gezonde en ongezonde voeding of moeten we vooral op zoek naar een balans hierin? En dan spreken we nog niet eens over onze eigenwijze peuters die met hun nieuw verworven eigen wil en mening ineens besluiten dat een bepaald product echt niet meer lekker is. En, hoe doen ze dat nou eigenlijk precies op de opvang? Kortom, ouders komen ook wat betreft voeding voor veel keuzes te staan. 

Bij Dreamzzz vinden we het vooral belangrijk dat kinderen genieten van voeding en dat zij leren luisteren naar hun eigen lichaam. De prettige sfeer aan tafel, het samenzijn en een mooi gedekte tafel dragen hieraan bij. Een maaltijd is een bewustmoment. Een moment waar je bezig bent met het voeden van je lichaam. En daarmee dus direct een moment van rust. Er is aandacht voor iedere maaltijd. Vanuit deze rust doet het kind positieve associaties op met voeding; een belangrijke blauwdruk voor de rest van zijn of haar leven is gemaakt. 

Op de mooi gedekte tafel staan verschillende producten uitgestald. Op tafel staan manden met brood, borden met vleeswaren en bakjes met groenten. In mooie kannetjes staat het water of de (haver, amandel, soja) melk klaar om in glaasjes geschonken te worden. De geuren van de producten, het vers geplukte bloemstuk en de diffuser verspreiden zich door de ruimte. Het is een feest om aan tafel te komen!  

Om het kind positieve ervaringen mee te geven, wordt het kind van kleins af aan meegenomen. Een jong kind wat net begint met vaste voeding wordt hierin rustig begeleidt. Zeker voor deze jonge kinderen is het van belang om vaste voeding, zoals fruit of groente, rustig te introduceren. Met name de rijping van de darmen van deze jonge kinderen is nog niet zo ver dat het tien verschillende soorten fruit en groente per keer kan verwerken. Een rustige begeleiding zit ook in het aanbieden van een hapje. Bij voorkeur zit het kind bij zijn of haar begeleidster op schoot, zodat er verbinding is tussen hen maar ook zodat het kind meer zelfbeschikking heeft. De begeleidster let goed op de signalen van het kind, wanneer zij een lepel voor de mond houdt en laat het kind zelf ontdekken.  

Wanneer het kind ouder wordt, wordt het steeds meer betrokken bij zijn of haar eigen maaltijd. Het kind dekt zijn eigen tafel (ook de allerjongsten!), waarmee het leert zorg te dragen voor zijn eigen omgeving. Kinderen smeren vanaf jongs af aan hun eigen brood of snijden onder begeleiding hun zelfgekozen stuk fruit. En ja, daar hoort ook het weer opruimen bij.  

Maar hoe zit dat nou met het leren luisteren naar het eigen lichaam? 

Begeleidsters bij Dreamzzz bieden het fruitmoment een uur lang aan. Van ongeveer half tien tot ongeveer half elf mogen kinderen zelf een moment kiezen om aan tafel te komen. Heeft het kind om half tien nog geen trek, of is het nog druk in de weer met een werkje, dan pakt het een later moment om aan tafel te komen zitten. Ook de BSO kinderen mogen na schooltijd hun eigen moment kiezen. Even ontprikkelen in de leeshoek, de dag met je beste vriendin bespreken of direct je cracker gaan eten, ze voelen hun behoeftes zelf goed aan. 

En die eigenwijze dreumes dan? 

Door seizoensproducten aan te bieden, is het aanbod divers en passende bij de behoeften van het lichaam. In de winter heb je meer energie nodig om jezelf warm te houden en in de zomer zijn de lichtere producten meer in trek. Een stevige stamppot zal minder aantrekking klinken bij 30 graden dan bij -10. 

Maar dit heeft toch niets met die dreumes te maken? Dat is niet helemaal waar. Het heeft wel alles met de kijk op voeding van jongs af aan te maken. Wanneer een kind een divers en rijk aanbod krijgt, waarbij er ook nog eens rekening wordt gehouden met de zelfbeschikking van het kind, dan zal het kind wat ineens besluit iets niet meer te lusten nog voldoende keuze overhouden.  

En zeg nou zelf, wie kan die mooie verse producten op die mooi gedekte tafel nou weerstaan?